De Beste Films en Series
10 Klassieke films die je niet mag missen

10 Klassieke films die je niet mag missen

Geplaatst door 02-03-2023 15:56 door Rianne Wesselink

De meesten van ons hebben wel van klassieke films gehoord, maar hebben we ook de tijd genomen om ze te bekijken? Klassieke films lijken misschien niet zo flitsend en spannend als moderne films met hun high budget producties, maar dat betekent niet dat deze klassieke films over het hoofd gezien moeten worden. Van Casablanca tot Gone with the Wind, klassieke films hebben ons nog steeds lessen te leren, dus hier zijn 10 klassieke films die je niet mag missen.

  1. Rear Window (1954): Alfred Hitchcocks spannende verhaal over een fotograaf, Jeff (James Stewart), die tijdens zijn opdracht door een blessure aan een rolstoel is gekluisterd, en die zijn buren begint te bespioneren. Jeff vermoedt dat een van zijn buren een moordenaar is, wat leidt tot een spannende rit van speurwerk.

  2. Psycho (1960): Nog een Hitchcock-klassieker, Psycho wordt beschouwd als een van de grootste horrorfilms ooit gemaakt. Het vertelt het verhaal van Norman Bates (Anthony Perkins), een schijnbaar gewone moteluitbater die allesbehalve gewoon is, die een figuur van horror wordt wanneer hij nietsvermoedende klanten van het leven berooft.

  3. On the Waterfront (1954): Met Marlon Brando en Eva Marie Saint in de hoofdrol vertelt deze film het verhaal van Terry Malloy (Brando), een voormalig bokser, die verstrikt raakt in de corruptie en maffia-activiteiten in de dokken van New York City.

  4. Casablanca (1942): Speelt zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog en is het verhaal van Rick Blaine (Humphrey Bogart), een ruige en cynische Amerikaan die in Marokko woont, en Ilsa Lund (Ingrid Bergman), de mooie vrouw uit zijn verleden. Rick moet zijn liefde voor haar afwegen tegen de eisen van de oorlog.

  5. West Side Story (1961): Deze musical, geregisseerd door Robert Wise en Jerome Robbins, vertelt het verhaal van rivaliserende bendes in New York City, op de muziek van Leonard Bernstein. Het is een romantisch verhaal over twee geliefden, Tony en Maria, die gevangen zitten tussen hun rivaliserende bendes.

  6. The Godfather (1972): Geregisseerd door Francis Ford Coppola, volgt dit misdaaddrama de Corleones, een machtige maffiafamilie in New York City geleid door Don Vito Corleone (Marlon Brando). Het is een verhaal over familie, loyaliteit en wraak.

  7. Gone With The Wind (1939): Een van de grootste liefdesverhalen ooit verteld, dit vertelt het verhaal van Scarlett O'Hara (Vivien Leigh), de dochter van een plantage-eigenaar in Georgia, en haar gecompliceerde relatie met haar liefdesinteresse, Rhett Butler (Clark Gable).

  8. Ben-Hur (1959): Geregisseerd door William Wyler, volgt dit epische drama Judah Ben-Hur (Charlton Heston) als hij wordt verraden door zijn jeugdvriend en de slavernij in wordt gestuurd. Vervolgens gaat hij op zoek naar wraak en verlossing.

  9. It's A Wonderful Life (1946): It's A Wonderful Life vertelt het verhaal van George Bailey (James Stewart), een man uit een kleine stad die op het punt staat zelfmoord te plegen, totdat zijn beschermengel Clarence binnenkomt om George te laten zien hoe belangrijk zijn leven eigenlijk is.

  10. Lawrence of Arabia (1962): Dit epische oorlogsdrama volgt het leven van T.E. Lawrence (Peter O'Toole), een Britse soldaat die een Arabische stam rekruteert om te vechten tegen de Turken tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het is een verkenning van moed, loyaliteit en opoffering.

Deze klassieke films vermaken en raken al tientallen jaren de harten van het publiek. Dus als je ze nog niet gezien hebt, is er geen beter moment dan nu. Veel plezier!