De Beste Films en Series
Het decoderen van filmwaarderingen: Wat ze betekenen en waarom ze van belang zijn

Het decoderen van filmwaarderingen: Wat ze betekenen en waarom ze van belang zijn

Geplaatst door 10-12-2022 19:22 door Ferry Muts

De meesten van ons herkennen de kleine symbolen die naast titels in filmoverzichten staan - G, PG, PG-13, R en NC-17. Maar hoeveel van ons weten echt wat die aanduidingen betekenen en waarom ze belangrijk zijn? Het ontcijferen en begrijpen van filmclassificaties kan ons helpen weloverwogen beslissingen te nemen over amusementsopties voor onszelf en onze gezinnen.

Films met een G-classificatie zijn bedoeld voor kijkers van alle leeftijden - wat betekent dat je je geen zorgen hoeft te maken over inhoud die ongeschikt is voor jonge kijkers. Dit betekent echter niet dat een film geen moeilijke thema's heeft. Disney's animatieklassieker "Bambi" is een voorbeeld van een G-rated film met enkele verontrustende beelden.

PG-films zijn meer geschikt voor een ouder publiek en kunnen materiaal bevatten dat niet geschikt is voor jonge kinderen. Er zijn geen harde en snelle regels voor de PG-classificatie - het is aan het oordeel van de studio of de bioscoop om de beslissing te nemen. "The Goonies" en "Home Alone" zijn twee goede voorbeelden van PG-gewaardeerde films die nog steeds erg leuk zijn voor jonge kijkers.

Ouders moeten discreet te werk gaan bij het bekijken van films met een PG-13 classificatie, omdat sommige inhoud geweld, taal, drugsgebruik of seksuele situaties kan bevatten. "The Breakfast Club" en "Jurassic Park" zijn twee voorbeelden van PG-13 films die klassiekers zijn geworden.

Films met de classificatie R bevatten meestal materiaal dat als hardcore wordt beschouwd en zijn niet geschikt voor iedereen onder de 17 jaar. Voorbeelden van zulke films zijn "A Clockwork Orange" van Stanley Kubrick en "Pulp Fiction" van Quentin Tarantino.

Tenslotte komen films met een NC-17 rating veel minder vaak voor dan andere ratings - zozeer zelfs dat sommige bioscoopketens geen films met een NC-17 rating zullen vertonen. "Blue Valentine" en "Crash" zijn twee voorbeelden, hoewel de meningen hierover uiteenlopen.

Filmclassificaties helpen ons weloverwogen beslissingen te nemen over onze amusementskeuzes en geven ons een beter inzicht in wat we van specifieke films kunnen verwachten. Het is belangrijk dat we aandacht besteden aan deze classificaties en actie ondernemen om onszelf en onze gezinnen te beschermen tegen materiaal dat we aanstootgevend of gewelddadig vinden.